Kohde on nyt suljettu kauden päätyttyä. Juuri ennen seuraavan kauden alkua päivitämme sivuillemme uudet tiedot retkistä, tapaamisajoista jne.

Kreikan ruokakulttuuri

Kreikkalaiset nauttivat aamupalakseen usein vain kupin kahvia ja puoli askia savukkeita, mutta hotelleissa tarjoiltava aamiainen on kuitenkin kattavampi ja pohjoismaalaisten toiveiden mukainen. Paikalliset syövät lounaan noin kello 14–15 ja illallisen vasta kello 21–22. Monet ravintolat avaavat siksi ovensa vasta noin kello 19 aikoihin. Turistialueiden ravintolat ovat tosin avoinna koko päivän.

Kreetalla ravintolassa syöminen on edelleenkin suhteellisen edullista. Kreikkalaiset itse menevät usein ravintolaan hyvien ystävien seurassa. Tavernassa mennään yleensä keittiöön saakka ja näytetään mitä halutaan syödä, sillä ruokalistat eivät välttämättä pidä paikkaansa. Menu vaihtelee tuoretavaran saatavuuden mukaan ja riippuu siitä, kuka milloinkin on kiinni kauhan varressa.

Leipä ja kattausmaksu peritään yleensä aina. Kala on suhteellisen kallista ja yleensä ilmoitetaan kilohinta – ole tarkkaavainen. Tapana on jättää juomarahaa 5–10 % laskun loppusummasta, sen mukaan kuinka tyytyväinen olet ruokaan ja saamaasi palveluun. 

Olut on kreikaksi "bira" ja useimmat lisenssillä valmistetut merkit ovat saatavilla myös täällä. Mikäli haluat ruokajuomaksi pullon viiniä, tilaat "krasi". "Aspro" on valkoista ja "kokkino" punaista. Kreetalla valmistetaan monia hyviä valkoviinejä. Tunnettu valkoviini on Retsina, jossa maistuu säilytysastian pihka. Maistuuko retsina mielestäsi karvaalta? Sekoita siihen hieman soodaa tai Seven upia. Kreikkalaisen aperitiivin, ouzon, tuntevat varmaan kaikki. Kreetalla tarjoillaan usein paikallista vastinetta, joka on nimeltään raki. Kotipolttoista ja vahvaa – tekee hyvää ruoansulatukselle! 

Kreikkalaista kahvia tulee myös maistaa. Kahvi tilataan halutun sokerimäärän mukaan "sketto" - ilman sokeria, "metrio" - vähän sokeria, "gliko" - makeaa. Mikäli haluat kahvisi maidolla, tilaat "me ghala". "Frapé" on jääkahvia ja erittäin suositeltavaa varsinkin lämpimänä ja aurinkoisena päivänä. 

Mezé - Kreikkalaisia ruokalajeja pieninä annoksina, tilaa Mezé ja pääset maistamaan kaikkea! Aloita erilaisilla kastikkeilla johon voit dipata leipää esimerkiksi tzatsiki, fava, aramosaláta tai melizanosaláta. Pääruuaksi kokeile näitä: kreikkalainen salaatti, dolmadakia, yemista, spanakopita, saganaki, mustekala, keftedes ja grillattu lammas.

Ota alta talteen vinkit suosituimpiin kreikkalaisiin ruokiin

Tzatsiki - Kreikkalaista jogurttia, kurkkua ja valkosipulia.

Taramosaláta – Mätisalaatti joka usein tarjoillaan dippikastikkeena leivälle aivan kuin tzatsiki. 

Melizanosaláta - Munakoisosta, oliiviöljystä ja yrteistä valmistettu sose.

Fava – Härkäpavuista valmistettu humuksen kaltainen dippi.

Dolmadakia (Dolmádes) – Täytettyjä viininlehtikääryleita. Täytteenä voi olla lammasta tai naudanlihaa sekä riisiä, mutta yleisin versio sisältää vain riisiä.

Gemista – Uunissa paistettuja riisillä ja yrteillä täytettyjä tomaatteja tai paprikoita.

Spanakopita - Pinaattipiirakka fetajuustolla.

Saganaki - Saganaki on oikeastaan nimi pienelle paistinpannulle jolla valmistetaan pieniä ruoka-annoksia kuten tavallisinta versiota saganakista joka on friteerattua juustoa. Saganaki voi olla fetajuustoa tai tavallista juustoa. Eri versioihin kuuluu myös katkaravuin tai eri mausteilla höystetty versio. 

Briam - Uunissa valmistettuja kasviksia kuten perunaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa, tomaattia ja sipulia. Joskus Briam tarjoillaan muhennoksena joka muistuttaa ratatouillea. 

Giouvetsi - Tomaattipohjainen lihamuhennos naudanlihasta, kanasta tai lampaasta joka valmistetaan risonin kanssa. Toisinaan muhennos maustetaan kanelilla. tavallisesti annos tarjoillaan pienestä keramiikka-astiasta.  

Soutzoukakia - Maukkaita pieniä pitkulaisia naudanlihapullia tomaattikastikkeessa. Lihapullat maustetaan muun muassa kuminalla ja kanelilla.

Kalamari – Pieniä friteerattuja mustekaloja.

Keftedes – Kreikkalaiset lihapullat.

Souvlaki - Grillivarras. Liha on yleensä porsaan-, kanan-, lampaan- tai häränlihaa, vartaassa saattaa myös olla vihanneksia. 

Gyros pita – Pita-leipään käärittyä kanan- tai porsaanlihasiivuja, ranskalaisia tzatzikia, tomaattia ja sipulia. 

Stifado – Uunissa valmistettu mausteinen lihapata jossa on sipulia, tomaattia, kanelia sekä viiniä tai viinietikkaa.

Moussaka – Klassinen Kreikkalainen ruoka. Munakoisopaistos lampaanjauhelihalla, perunalla ja valkokastikkeella höystettynä. 

Kleftiko - Uunissa pitkään haudutettua valkosipulilla ja sitruunamehulla marinoitua lampaanlihaa kasviksien ja fetajuuston kanssa.  

Pastitsio – Kreikkalainen makaronilaatikko naudan-jauhelihalla ja valkokastikkeella. 

Tirokroketes - Friteerattuja juustopalloja.

Papoutsakia - Lihalla, tomaatilla ja valkokastikkeella täytettyjä munakoisoja. 

Kolokithákia - Friteerattuja kesäkurpitsa siivuja.


Kreikassa ruokailupaikoille on useita nimityksiä. Keskikesällä lähes jokaisella rantapromenadin ja sataman ravintolalla, baarilla tai tavernalla on sisäänheittäjä. He ovat opetelleet muutaman fraasin monella eri kielellä ja tekevät kaikkensa saadakseen sinut istumaan pöydän ääreen. Jos et ole kiinnostunut, kieltäydy ystävällisesti ja päättäväisesti ja jatka matkaasi.

Souvlatsidiko-baari
Kreikkalainen vastine meidän makkara- ja hampurilaisbaareillemme. Ne ovat yleensä avoinna koko päivän. Niissä tarjoillaan grillivarrasta pitan kanssa tai ilman, giroa (jota me kutsumme kebabiksi) sekä muuta grillattua ruokaa.

Estiatoria
Yksinkertainen ruokaravintola. Harvoissa jäljellä olevissa paikoissa tarjoillaan aamiaista – usein spagettia ja paistettua maksaa – kovaa ruumiillista työtä tekeville 7–8 maissa aamulla. Avoinna kunnes ruoka loppuu joskus lounaan jälkeen. Ruokalistoja ei ole, mene sisään ja katso, mitä keittiössä on tarjolla.

Psistaria
Tarjolla on grillattua ruokaa sekä muutamia alkuruokia ja salaatteja. Laatu ja tunnelma vaihtelevat paikasta toiseen.

Mezedoupolia
Muistuttaa baaria, jossa on tarjolla pientä syötävää. Tänne tullaan juomaan ouzoa, viiniä tai rakia ja lisukkeeksi saa pienen vadin, jolla on monenlaisia pikku makupaloja ("meze").

Taverna
Tavernoja on joka puolella. Hintataso vaihtelee, mutta tarjolla olevat ruokavaihtoehdot ovat suurin piirtein samat. Usein tarjolla on sekä "sti schara" (grillattua) että "tis katserolas" (ruokaa suoraan kattilasta). Suurin osa tavernoissa tarjoiltavasta ruoasta on koko- tai puolivalmiita ruokia, jotka lämmitetään uudelleen ennen tarjoilua!